15-11-2023

INSULINOOPORNOŚĆ – skąd to?

insulinooporność, dieta, dietetyk, konsultacja żywieniowa, studio treningu personalnego sosnowiec

Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu przestają właściwie reagować na insulinę.

 

A czemu to takie złe?

 

Ponieważ insulina ma wiele funkcji, i tych zdrowotnych, i tych które wspierają naszą sylwetkę.

Dlaczego tak?

 

1️⃣ Insulina jest odpowiedzialna m.in. za transport glukozy do tkanki mięśniowej i tłuszczowej.

❌ Bez działania insuliny komórki nie są w stanie przyswajać energii (cukrów) nawet jeżeli poziom glukozy we krwi jest wysoki.

➡️ To dlatego jednym z objawów insulinooporności jest przybieranie na wadze – glukoza (cukier) zamiast zasilać organizm jest gromadzona pod postacią tkanki tłuszczowej.

 

💡W warunkach dodatniego bilansu energetycznego insulina odpowiada za lipogenezę, czyli wytwarzanie tkanki tłuszczowej. 🫣

 

Jakie działanie ma insulina:

  • Reguluje poziomu cukru we krwi
  • Bierze udział w przetwarzaniu węglowodanów w tłuszcze
  • Wzmaga syntezę białka przez przyspieszanie dostarczania aminokwasów

Zatem insulinooporność to „niereagowanie” na insulinę.

 

💉 Najprostszym badaniem poziomu insuliny we krwi jest zbadanie jej stężenia w surowicy na czczo.

 

Jaki mogą być następstwa insulinooporności:

 

Cukrzyca typu II
Zespół metaboliczny
Miażdżyca
niealkoholowe stłuszczenie wątroby
Zespół policystycznych jajników

Jak przebiega? 🤓 

 

Kiedy komórki stają się oporne na insulinę, organizm musi produkować coraz więcej tego hormonu, aby utrzymać równowagę cukru we krwi.

➡️ To prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi, a w dłuższej perspektywie może doprowadzić do cukrzycy typu 2 i innych problemów zdrowotnych.

 

Dbaj o to, aby produkty, które wybierasz nie podnosiły w bardzo szybkim tempo cukru we krwi przez co wyrzut insuliny również będzie wysoki.

 

👀 Wybieraj produkty z niższym indeksem glikemicznym jak np.

✅ chleb żytni/gryczany ❌ chleb biały

✅kasza gryczana/jęczmienna ❌ ryż biały

✅ brzoskwinie, wiśnie, cytrusy ❌ Arbuz/melon

✅ czekolada gorzka ❌ krakersy, pączki

✅ jogurt naturalny ❌ słodkie jogurty

❌ fast food

❌ alkohol

 

Dbaj o to co kładziesz na talerzu!🫡

 

Patka & Piotrek

Chcesz wiedzieć więcej?

  • 15-11-2023

    INSULINOOPORNOŚĆ – skąd to?

    Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu przestają właściwie reagować na insulinę.   A czemu to takie złe?   Ponieważ insulina ma wiele funkcji, i tych zdrowotnych, i tych które wspierają naszą sylwetkę. Dlaczego tak?   1️⃣ Insulina jest odpowiedzialna m.in. za transport glukozy do tkanki mięśniowej i tłuszczowej. ❌ Bez działania insuliny komórki nie [...]

  • 06-11-2023

    OTYŁOŚĆ – choroba cywilizacyjna!

    Otyłość - choroba cywilizacyjna!    Z definicji to nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie, co prowadzi do rozwoju innych chorób.   Otyłość jest spowodowana przez przyjmowanie kalorii, przewyższające zapotrzebowanie organizmu. Innymi słowy jemy więcej niż organizm potrzebuje.🫢   To kolejny etap po nadwadze, który idzie w złym kierunku.🙆‍♂️   Co może powodować, że łatwiej [...]

  • 25-10-2023

    CUKRZYCA – alarm!

    Cukrzyca - dużo osób ma, nie wiele osób wie..     Co to takiego? Jakie są objawy? Badania laboratoryjne. Leczenie. Jakie spustoszenie powoduje cukrzyca w organizmie?     Szacuje się, że w Polsce jest około 2 mln osób chorych, a kolejny milion nie wie, że choruje.   Jeśli chcesz sprawdzić czy Ciebie ta choroba nie [...]