15-11-2023

INSULINOOPORNOŚĆ – skąd to?

insulinooporność, dieta, dietetyk, konsultacja żywieniowa, studio treningu personalnego sosnowiec

Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu przestają właściwie reagować na insulinę.

 

A czemu to takie złe?

 

Ponieważ insulina ma wiele funkcji, i tych zdrowotnych, i tych które wspierają naszą sylwetkę.

Dlaczego tak?

 

1️⃣ Insulina jest odpowiedzialna m.in. za transport glukozy do tkanki mięśniowej i tłuszczowej.

❌ Bez działania insuliny komórki nie są w stanie przyswajać energii (cukrów) nawet jeżeli poziom glukozy we krwi jest wysoki.

➡️ To dlatego jednym z objawów insulinooporności jest przybieranie na wadze – glukoza (cukier) zamiast zasilać organizm jest gromadzona pod postacią tkanki tłuszczowej.

 

💡W warunkach dodatniego bilansu energetycznego insulina odpowiada za lipogenezę, czyli wytwarzanie tkanki tłuszczowej. 🫣

 

Jakie działanie ma insulina:

  • Reguluje poziomu cukru we krwi
  • Bierze udział w przetwarzaniu węglowodanów w tłuszcze
  • Wzmaga syntezę białka przez przyspieszanie dostarczania aminokwasów

Zatem insulinooporność to „niereagowanie” na insulinę.

 

💉 Najprostszym badaniem poziomu insuliny we krwi jest zbadanie jej stężenia w surowicy na czczo.

 

Jaki mogą być następstwa insulinooporności:

 

Cukrzyca typu II
Zespół metaboliczny
Miażdżyca
niealkoholowe stłuszczenie wątroby
Zespół policystycznych jajników

Jak przebiega? 🤓 

 

Kiedy komórki stają się oporne na insulinę, organizm musi produkować coraz więcej tego hormonu, aby utrzymać równowagę cukru we krwi.

➡️ To prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi, a w dłuższej perspektywie może doprowadzić do cukrzycy typu 2 i innych problemów zdrowotnych.

 

Dbaj o to, aby produkty, które wybierasz nie podnosiły w bardzo szybkim tempo cukru we krwi przez co wyrzut insuliny również będzie wysoki.

 

👀 Wybieraj produkty z niższym indeksem glikemicznym jak np.

✅ chleb żytni/gryczany ❌ chleb biały

✅kasza gryczana/jęczmienna ❌ ryż biały

✅ brzoskwinie, wiśnie, cytrusy ❌ Arbuz/melon

✅ czekolada gorzka ❌ krakersy, pączki

✅ jogurt naturalny ❌ słodkie jogurty

❌ fast food

❌ alkohol

 

Dbaj o to co kładziesz na talerzu!🫡

 

Patka & Piotrek

Chcesz wiedzieć więcej?

  • 25-06-2025

    STRETCHING – dlaczego jest Ci potrzebny?

    Stretching – dlaczego warto go traktować poważnie? Stretching to więcej niż tylko rozciąganie po treningu — to codzienna inwestycja w zdrowie, sprawność i równowagę ciała oraz umysłu. Według ekspertów: regularne, krótkie sesje przynoszą nie tylko doraźną ulgę, lecz także długofalowe korzyści — takie jak lepsza elastyczność, krążenie, niższe ryzyko urazów, poprawa snu i ogólnego samopoczucia . Rodzaje [...]

  • 17-06-2025

    PRZYGOTOWANIE MOTORYCZNE – czy dla każdego?

    Przygotowanie motoryczne – co to tak naprawdę znaczy? Czy przygotowanie motoryczne to tylko ciężary i siłownia? Zdecydowanie nie! To kompleksowy trening, który rozwija nie tylko mięśnie, ale całą sprawność fizyczną – od siły i szybkości, po wytrzymałość, koordynację czy gibkość. To podejście, które wspiera zarówno sportowców, jak i osoby, które po prostu chcą lepiej się [...]

  • 10-06-2025

    TRENING EMS – czy to działa?

    Trening EMS – Nowoczesna Droga do Lepszej Formy!    W świecie fitnessu nieustannie pojawiają się nowe metody treningowe – jedne są chwilową modą, inne zostają z nami na dłużej, bo naprawdę działają. Jedną z najbardziej innowacyjnych i skutecznych form aktywności fizycznej ostatnich lat jest trening EMS, czyli trening z wykorzystaniem elektrostymulacji mięśniowej.     Czym [...]